Jubileum - Vijftien
Gezien het feit dat je deze pagina bezoekt ben je vast de gelukkige ontvanger van ons exclusieve Dutchworkz Vijftien bier. Op deze pagina geven we je allerlei relevante (en minder relevante) informatie over het ontstaan van dit bier en wat er bij kwam kijken om tot dit heerlijke brouwsel te komen.
Uiteraard stellen we een check-in (het liefst voorzien van 5-sterren!) op Untappd ontzettend op prijs! En mocht je ondanks de informatie op deze pagina toch nog vragen hebben, of je complimenten direct aan ons kenbaar willen maken: neem dan even contact met ons op. Vinden we leuk.
Het ontstaan van Vijftien
Omstreeks maart 2019 hebben wij met alle Dutchworkerz voor het eerst ons eigen bier gebrouwen. In groepjes en onder toezicht van een ervaren hobby-brouwer hebben wij toen diverse bieren gebrouwen. De meeste goed geslaagd, een enkeling wat minder goed gelukt. Dit werd door veel collega's dusdanig gewaardeerd dat wij recentelijk besloten hebben om bij wijze van eindejaarsgeschenk in 2022 eens geen wijn maar een zelfgebrouwen bier kado te doen aan collega's, klanten en leveranciers. Op een wat grotere schaal en nog professioneler, dat wel. 2022 is per slot van rekening ons jubileumjaar en schreeuwt daarom om iets speciaals.
Wij vonden in De Zoetermeerse Brouwerij een geweldige partner. Loek heeft vanaf ons eerste contact met ons meegedacht, ons de ruimte en vrijheid gegeven voor onze eigen inbreng en heeft alles dat bij dit proces kwam kijken in goede banen geleid. Wist je bijvoorbeeld dat je ook voor een zelfgebrouwen bier accijns moet afdragen? Aan alles werd gedacht en dat maakte dit tot een ontzettend leuk en leerzaam proces waar hopelijk nog eens een vervolg op komt.
Diverse collega's hebben een aantal van hun favoriete IPA's opgesomd, waarmee we een shortlist konden maken om met de brouwer te bespreken. Met die shortlist konden we bekijken welke hoppen we wilden gebruiken en zodoende is Loek voor ons aan de slag gegaan met Cascade, Citra en Simcoe. Na een eerste proefbatch was het duidelijk: we zaten 99% op de goede weg! Wat een smaak-explosie! Na wat feedback verzameld te hebben hebben we nog een kleine aanpassing aan het recept gemaakt om net wat bitterheid weg te nemen. Hiermee is ons recept voltooid en zijn we aan de slag gegaan. We hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken om 200 liter van deze hemelse vloeistof te brouwen.
Het brouwproces
Allereerst hebben we de mout geschroot in de moutwals. Hierdoor breken de gerstkorrels in stukken en komt het zetmeel in de korrel los. Het kaf moet hierbij heel blijven. De grote zakken mout zijn hierdoor omgezet in zakken met 'schroot'. Daar gaan we direct mee aan de slag!
Zoals je op de foto's kan zien hebben we de geschrote mout rechtstreeks in de brouwketel gekieperd. Dit proces wordt maischen genoemd. Dat betreft het oplossen van de mout in water, waarbij de brouwer goed op de juiste temperaturen moet letten. Omdat tijdens dit proces het zetmeel wordt omgezet in vergistbare en onvergistbare suikers is dit van grote invloed op de smaak. Het brouwsel voor een x aantal minuten op een bepaalde temperatuur houden is een essentieel onderdeel van ons eigen recept.
Na het maischen zitten er nog allerlei vaste bestanddelen in het brouwsel: die moeten we zien kwijt te raken. We pompten daarom alles over naar een filterketel, op een speciale wijze waardoor er een draaikolk in de ketel ontstaat: 'whirlpoolen'. Alle kaf en andere delen slaan daardoor neer: dit wordt bostel genoemd en wordt nog 1 keer nagespoeld om ook de laatste suikers nog te kunnen meenemen in ons brouwsel. De heldere vloeistof (wort) is waar we vervolgens mee verder gaan. De filterketel zit daarna nog vol met bostel: dit is een restproduct waar Loek een mooie circulaire oplossing voor heeft gevonden: een lokale boer komt zijn bostel in grote speciekuipen ophalen om in zijn veevoer te verwerken.
Nu we de hop weer in een schone ketel hebben teruggepompt kunnen we de temperatuur verhogen: eiwitten komen bovendrijven en het moment om hop toe te voegen is aangebroken. Dit is een cruciale stap in ons brouwproces omdat dit van grote invloed is op de smaak van ons eindproduct. Tijdens het koken stijgt de concentratie suikers en wordt continu gemeten of we op de goede weg zitten middels een alcohol en PH-meter.
Wanneer we volgens recept alle stadia van het brouwen hebben doorlopen is het tijd om de wort zo snel mogelijk terug te koelen tot ongeveer 20 graden. De brouwketel is ook hier voor uitgerust en met het aankoppelen van een aantal extra slangen wordt de wort langs de koelplaten geleid om vervolgens met exact 20 graden naar de vergistingsketel gepompt te worden. Wanneer alle (heldere) vloeistof in de vergistingsketel zit voegen we alleen nog gist toe en dan begint het grote wachten!
Na de eerste dag is de vergisting op gang gekomen en waren er gasbellen in het waterslot te zien. Daarna kwamen 4 weken waarin we alleen maar konden wachten. Daarna werd het tijd om te bottelen en vanaf dat moment volgden er nog 2 weken om op fles na te gisten. Dat betekent dat vanaf 1 december 2022 Dutchworkz Vijftien klaar is voor consumptie. Het is bij een IPA wel zo dat je hem gerust nog een paar weken langer kan laten staan voordat je hem drinkt, maar zo in de december maand is natuurlijk de ideale maand om er lekker van te genieten!
En nu genieten!
Een IPA zoals de Vijftien komt het beste tot zijn recht in een zogenaamd Teku-glas, vanwege zijn bolle onderkant met tapse opening: de geuren blijven hier prima in hangen en het zorgt voor een mooie schuimkraag. Voor anderen is een tulpglas of een vaas favoriet bij een geurige IPA zoals deze.
Welk glas je ook kiest: schenk hem rustig in, het glas half schuinhoudend en bepaal zelf of je de droesem onderin de fles wilt laten zitten (door rustig in te schenken en de laatste 6-8 mm in de fles achter te laten) of schenk gewoon alles in je glas voor een iets troebeler beleving. Voor de smaak maakt het weinig verschil, voor het oog kan je dus nog varieren tussen een helder of troebel glas.
Check hem in op Untappd!
Echt ervaren/fanatieke bierdrinkers zijn doorgaans wel op de hoogte van Untappd. Een app met een enorme community waar je op sociale wijze kan delen welke speciale biertjes je zoal gedronken hebt.
Onze speciale Dutchworkz Vijftien IPA is uiteraard ook te vinden op Untappd! Je kan de QR-code op het etiket scannen, die brengt je rechtstreeks naar de bier-pagina in de Untappd-app, maar ook de officiele (unieke) streepjescode kan je gebruiken door deze vanuit de app te scannen!
De Brouwerij-pagina op Untappd
Geschiedenis - West Coast IPA
Over de oorsprong van IPA is veel te vertellen. In het kort komt het er op neer dat de India Pale Ale ontstond omdat het langer bewaard moest worden op de koopvaardijschepen die van Engeland naar Oost- en West-Indië voeren. Door (veel) meer hop te gebruiken werd het bier bitterder maar langer houdbaar: het ontstaan van IPA in een notendop. In de loop der jaren is deze 'craft beer' stijl aan een opmars begonnen waardoor er heel veel nieuwe substijlen zijn ontstaan.
Om in het verlengde hiervan dichtbij onze Vijftien te blijven: West Coast IPA is een stijl die hier onder meer uit is voortgekomen en vindt zijn oorsprong aan de westkust van de Verenigde Staten, midden 90's. Bij een West Coast IPA wordt het grootste deel van de hopgift al tijdens het koken toegevoegd, gevolgd door een wat kleiner gedeelte tijdens het drooghoppen (laat in het vergistingsproces). Een East Coast IPA doet dat andersom: een kleiner deel tijdens de kook (dit zorgt daardoor voor minder bitterheid) en het grootste deel tijdens het drooghoppen (en dus veel fruitaroma's in het eindresultaat).
Momenteel zijn er ontzettend veel verschillende IPA-varianten verkrijgbaar: Session, New England (NEIPA), Double (DIPA), Hazy en ga zo maar door. De Vijftien die wij gebrouwen hebben is dus een echte West Coast India Pale Ale waarin we enorme hoeveelheden hop hebben meegekookt tijdens ons brouwproces (zie ook de foto's!) om vervolgens tijdens het vergisten nog eens alledrie de hoppen toe te voegen.
Geuren en smaken die hierdoor herkend kunnen worden in Vijftien zijn 'tropisch fruit', passievrucht, mango, sinaasappel, citrus en ga zo maar door. We vinden het leuk om de door jou ontdekte geuren en smaken op de Untappd check-ins terug te lezen!
Het bierviltje
Alle collega's zijn vertegenwoordigd op deze "limited edition coaster"! Herken jij alle Dutchworkerz? In elke geschenkverpakking Dutchworkz Vijftien zijn 2 viltjes te vinden. Bewaar ze goed want dit was een eenmalige oplage!